Felhasználói név Jelszó
Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!


Pollak Mihály Emlékszoba-Tahitótfalu
Cím: 2021 Tahitótfalu, Béke út 14 Email: polgarmester@tahitotfalu.hu
Web: www.tahitotfalu.huTelefon: 06-26-387-198

Bemutatkozás

Pollack Mihály a hazai klasszicizmus kiemelkedő építésze, 1855-ben halt mag. Bécsben és Itáliában tanult, majd 1798-ban Pesten telepedett le. Főműve és egyben legközismertebb munkája a Nemzeti Múzeum, ám emellett számos egyházi és világi középületet és lakóházat is tervezett. Az ő nevéhez fűződik a Deák téri evangélikus templom, a Pesti Német Színház, a régi Vigadó, a Ludoviceum és a szekszárdi megyeháza tervezése is. Kedvelt tartózkodási helye volt Tahiban a maga által tervezett és épített nyaraló, ahol utolsó éveit töltötte. A tahi pincesoron lévő présházat az 1810-es években építette át: kényelmes, padlófűtéses, emeletes, fedett erkéllyel bővített, hosszabb tartózkodásra alkalmas nyaralóra formált. Az építészt a helyi katolikus temetőben temették el, síremlékét Ybl Miklós tervezte.


Pollack Mihály kötődése Tahitótfaluhoz
Pollack Mihály szüreti háza (Tahi Pincesor)
A korban a Tahi domboldalon virágzó szőlőskertek voltak. Szép fákkal körülvett parkban, a XIX. század első felében épült fel Pollack Mihály szüreti háza. A szerény, nyeregtetős épület előtt kis veranda van. Ennek timpanonos oromzatát négy, szép faragású kőoszlop tartja. A veranda hátsó falát két füzérdíszes dombormű ékesíti.

Pollack Mihály nyaralója (Tahi Pincesor) Minden valószínűség szerint az 1810-es években építi át a felesége révén birtokolt tahi présházat, amelyet kényelmes, padlófűtéses, emeletes, fedett erkéllyel bővített, hosszabb tartózkodásra alkalmas nyaralóra formált. Gonddal válogatta meg a nyaralót övező tájkert fáit.

Pollack Mihály síremléke (Tahitótfalu, katolikus temető)
A síremléket Ybl Miklós készítette. A négy lépcsőfokon álló szarkofág romantikus stílusú. Két oszlopköteget háromszögű oromzat fogja össze.

Utolsó éveiben, amikor tehette Tahiban, a maga tervezte nyaralóban tartózkodott. Téli lakhelyén halt meg 1855. január 3-án az Eger házban, amely a mai Deák Ferenc utcában állt. Gyászjelentésének szavai szerint "tetemei csütörtökön, január 4. délutáni 4 1/2 órakor saját házánál (nagyhíd utcza 13. sz.) beszenteltetnek, Tótfalura szállíttatnak, és az ottani temetőbe ünnepélyesen eltakaríttatnak".
Főoldal |  Ügyfélkapu |  Kapcsolat |  Magunkról |  Partnereink |  Járásaink |  Megyeszékhelyek |  Hirdetőink